Podul „România-Palestina pentru viitorul tinerilor cu dizabilități” a fost finalizat

2017-11-17T15:10:53+02:00miercuri, 28 iunie, 2017|

FDP-Protagonisti a marcat finalizarea proiectului „Romania-Palestina, un pod pentru viitorul tinerilor cu dizabilități”, în cadrul evenimentului de diseminare organizat în 21 iunie 2017 la București.
Scopul seminarul a fost de a împărtăși experiența unui proiect de cooperare pentru dezvoltare al României și de a oferi elemente cheie despre contextul național și internațional în care astfel de proiecte pot fi dezvoltate.
De la directorul organizației partenere LifeGate din Palestina, domnul Burghard Schunkert, am aflat poveștile de viață ale unora din beneficiarii centrului, ce schimbări a adus proiectul în procesul de integrare profesională a tinerilor cu dizabilități și cum reușește organizația să facă față provocărilor contextului în care furnizează serviciile.
Simona Carobene, director executiv FDP, a prezentat expertiza pe care FDP o deține în domeniile de interes pentru proiect, experiența în dezvoltarea de inițiative de economie socială pentru crearea de locuri de muncă pentru persoane în dificultate fiind împărtășită și partenerilor locali din Palestina.

Teodora Zafiu, ODA programme officer in cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), a adus pe agenda participanților importanța implicării mediului privat în cooperarea pentru dezvoltare, am aflat despre modele de parteneriat și exemple concrete de implicare a companiilor în diferite domenii la nivel internațional.

Adriana Zaharia, coordonator policy/advocacy in cadrul ne-a adus la curent cu prioritatile europene în domeniul cooperarii pentru dezvoltare si principalele provocari pentru organizațiile nonguvernamentale din
Romania.

Sorana Pogăcean, coordonator formare la organizația Noi Orizonturi ne-a împărtășit din experiența unui proiect adresat dezvoltării competențelor antreprenoriale ale tinerilor din mai multe comunități din Teritoriile Palestiniene.

Despre proiect

Proiectul „Romania-Palestina, un pod pentru viitorul tinerilor cu dizabilități” a fost finanțat de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) prin RoAid – Agenția României de cooperare pentru dezvoltare și implementat cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) – Centrul Regional pentru Europa și Asia Centrală.
Proiectul a fost implementat în perioada septembrie 2016-iunie 2017 de FDP-Protagoniști în educație în parteneriat cu AVSI Palestina și Centrul de Reabilitare Lifegate din Bethlehem.
Scopul proiectului a fost de a contribui la incluziunea socială sustenabilă a tinerilor cu dizabilități din Teritoriile Palestiniene, avand ca obiectiv calificarea și integrarea în sectoarele economice cu cerere pe piața muncii a 30 de tineri cu dizabilități marginalizați din regiunea Bethlehem.

Ce rezultate am obținut

Sub îndrumarea unui bucătar cu experiență din Palestina, 9 tineri cu dizabilități din regiune Bethlehem au început în luna noiembrie 2016 cursul de bucătar. Componenta teoretică a fost în mod practic îmbinată cu stagii de practică în restaurantele marilor hoteluri din Betleem. La terminarea cursului tinerii vor fi sprijiniți să se angajeze în structuri din domeniul turismului.
Alți 23 de tineri cu dizabilități au participat la formarea practică în cadrul mai multor ateliere profesionale create din cadrul Centrului LifeGate: tâmplărie, lăcătușerie, ceramică, croitorie, tricotaje, reparații încălțăminte, spălătorie.
Pe tot parcursul proiectului s-a lucrat îndeaproape cu familiile tinerilor, care au fost vizitate la domiciliu sau au participat la întâlniri de grup, pentru a cunoaște și sprijini parcursul de formare profesioanala al tinerilor. Mai mulți tineri au beneficiat de sprijin pentru găsirea unui loc de muncă.

Despre parteneri

FDP-Protagoniști în educație a implementat până în prezent două proiecte finanțate de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) prin programul României de cooperare pentru dezvoltare (RoAid): „Femei active în comunitate, responsabile în familie. Creșterea participării femeilor la viața socială, în Betleem și în regiunea Hebron, Palestina” (2013-2014), ”Romania-Palestina, un pod pentru educație” (2015-2016). Mai multe detalii despre organizatie puteti afla pe www.fdpsr.ro.
LifeGate Rehabilitation este o organizație germană prezentă în Palestina din anul 1991, care oferă servicii pentru aproximativ 350 de persoane cu dizabilități, într-o abordare integrată și holistică care începe cu gradinița se continuă cu școala, oferind servicii medicale, terapie și integrare profesională prin formare profesională și ateliere protejate.
Fundația AVSI, organizație fondată în anul 1972, cu sediul în Italia derulează proiecte de cooperare pentru dezvoltare în peste 35 de țări, inclusiv în zone de conflict (Siria, Irak, Sud-Sud), este prezentă din anul 1993 în Palestina cu proiecte în domeniul educației și antreprenoriatului.