Sezonul 2015-20162017-10-03T16:13:04+03:00

Sezonul 2015-2016

Școala Socială de Fotbal – Sezonul 2015-2016

Fundația Dezvoltarea Popoarelor în parteneriat cu Fundația Real Madrid și Primăria Sectorului 3 a finalizat sezonul 2015 – 2016 al proiectului „Școala Socială Sportivă de Fotbal București”. Acest program de incluziune socială și educațională a avut ca beneficiari 45 de copii aflați în risc de abandon școlar, iar în implementarea sa a fost folosită metodologia de lucru a Fundației Real Madrid. Aceasta are la bază următoarele valori: egalitate, autonomie, spirit de echipă, motivație, stimă de sine, responsabilitate, toleranță, sănătate, respect și fair-play.

Copiii au fost impărţiţi pe două grupe de vârstă: grupa mică pentru cei în clasele I-IV ţi grupa mare pentru cei în clasele V – VIII.

Pe lângă latura sportivă, Proiectul Școlii Sociale Sportive Real Madrid a avut și alte abordări și activități în sprijinul copiilor și al familiilor acestora: laboratoare de tranziție (meditații), consiliere psihologică a copiilorconsiliere psihologică a părințilormonitorizarea progresului școlar al copiilor.

Consilierea copiilor

Sub formă de grup, dar şi sub formă de sesiuni individuale, această activitate a fost realizată în vederea conştientizării importanţei educaţiei şi cu scopul de a creşte motivaţia pentru şcoală. Suplimentar anumite sesiuni de consiliere au vizat aspecte necesare unei vieţi mai bune, respectiv dezvoltarea comportamentelor aferente celor nouă valori care stau la baza metodologiei de lucru a Fundaţiei Real Madrid.

Școala Socială de Fotbal – Sezonul 2015-2016

Evenimente și acțiuni

Proiectul le-a permis copiilor să trăiască şi experienţe speciale care le-au oferit modele pentru dezvoltare personală. Au fost vizite care i-au cucerit, vizite care i-au făcut să viseze la o carieră în fotbal, muzică sau în alte domenii.

Caruselul acestor întâlniri a început în luna decembrie 2015, când micuţii fotbalişti ai Şcolii Sociale Sportive Real Madrid au fost primiţi la antrenamentul viitoarei campioane a României, Astra Giurgiu. Antrenorul Marius Şumudică i-a invitat pe copii chiar pe teren, aceştia antrenându-se cot la cot cu Budescu, Alibec, Daniel Niculae sau Silviu Lung Junior. Pasele schimbate cu vedetele Ligii 1 rămân şi acum, pentru toţi, una din cele mai frumoase amintiri.

Școala Socială de Fotbal – Sezonul 2015-2016

A urmat, în luna ianuarie, o experienţă la care majoritatea copiilor din România nici nu îndrăznesc să viseze. Întâlnirea cu cea mai iubită echipă de fotbal a ţării, Steaua Bucuresti. Antrenorul Laurenţiu Reghecampf i-a imbrăţişat pe cei cei mici şi i-a încurajat să creadă în ei şi să fie îndrăzneţi în ceea ce îşi propun. Toşca, Muniru, Chipciu, Stanciu şi ceilalţi stelişti s-au întreţinut minute în şir cu micuţii fotbalişti arătându-le o afecţiune deosebită. Totul s-a încheiat cu o fotografie de grup care pentru mulţi dintre copii a reprezentat dovada că pot avea şi zile frumoase şi pline de bucurie, diferite de cele apăsătoare pe care le au de cele mai multe ori acasă.

Școala Socială de Fotbal – Sezonul 2015-2016

Cei cu situaţii bune la învăţătură şi cei care şi-au îmbunătăţit notele au fost răsfăţaţi în luna februarie cu o vizită la Şcoala de Televiziune Tudor Vornicu. Aici au intrat în tainele televiziunii şi au prezentat pentru prima oară un jurnal de ştiri din sport.

A urmat întâlnirea cu artistul Zhao într-un studiou de muzică profesional, fiecare copil fiind captivat de aparatura şi de modul cum sunt înregistrate hiturile.

Luna mai le-a adus o nouă întâlnire cu fotbalul de top. Federaţia Română de Fotbal i-a invitat pe stadion la finala Cupei României dintre Dinamo si CFR Cluj. Dintre cei 45 de copii prezenţi, 18 au avut chiar şansa să fie Player Escorts, însoţindu-i pe jucători pe teren pentru intonarea imnului de stat la începutul partidei.

Școala Socială de Fotbal – Sezonul 2015-2016

Finalul proiectului a fost în aceeaşi linie a experienţelor deosebite: participarea a 12 copii la Copa Alma, competiţie organizată de Fundaţia Real Madrid în oraşul Real de Santo Antonio din regiunea Algavre, Portugalia.

Copiii noştri au reuşit să câştige Cupa RESPECT fiind apreciaţi pentru modul cum s-au comportat atât la meciuri, cât şi în afara terenului in relaţiile cu ceilalţi tineri participanţi.

Pe lângă partidele disputate, micii fotbalişti din Bucureşti au trăit si alte evenimente speciale: croazieră pe fluviul Guadiana, vizită la un fort vechi de sute de ani, la muzeul acordeoanelor, vizitarea celor mai importante puncte turistice din Real de Santo Antonio pe baza unui joc de descoperire a unor indicii şi, nu în cele din urma, petrecerea de final pe o plajă superbă.

Școala Socială de Fotbal – Sezonul 2015-2016

Acesta a fost proiectul Şcolii Sociale de Fotbal Real Madrid în sezonul 2015-2016. Proiectul prin care 45 de copii au început să viseze: la o viaţă mai bună, la o viaţă normală, la ziua cand poate vor fi ca Alibec, Stanciu, Gnohere sau Cristiano Ronaldo.

Indicatori și rezultate pentru sezonul 2015-2016

 • 90 de antrenamente sportive
 • 5 vizite educaționale la care au participat toţi copiii
 • 3 evenimente sportive (2 in calitate de participanţi, 1 in calitate de spectatori)
 • 14 sesiuni ale Laboratorului de tranziţie (activităţi de tipul şcoală după şcoală) la care au participat minim 25% din copiii înscrişi în proiect
 • Fiecare copil a participat la cel puţin 1 sesiune de consiliere de grup şi/sau individuală
 • Fiecare părinte a participat la cel puţtin 1 sesiune de consiliere de grup şi/sau individuală
 • 0% abandonuri şcolare

Copiii şi-au dezvoltat comportamente pozitive în relaţiile cu părinţii, dar şi cu reprezentanţii şcolilor (învăţători, profesori, directori). Au devenit mai motivaţi să efectueze activităţii din pasiune şi a crescut autonomia în luarea deciziilor. În ceea ce priveşte comportamentul copiilor s-au observat următoarele:

 • Creşterea încrederii în forţele proprii şi a stimei de sine
 • O mai bună relaţie cu reprezentanţii şcolilor – Relaţii pozitive şi solide cu ceilalţi colegi
 • Creşterea ataşamentului de familie şi interacţiuni pozitive cu părinţii
 • Reducerea problemelor de comportament (agresivitate, limbaj neadecvat, minciună, s.a.)
 • Creşterea disciplinei
 • Conştientizarea necesităţii educaţiei pentru sănătate
 • Dezvoltarea nevoii de ordine
 • Acceptarea eşecului şi identificarea de soluţii/modalităţi de a depăşi situaţiile dificile
 • Integrarea uşoară în grupuri sociale
 • Respectarea normelor

Buget total

35.785 Euro

Finanțator

Fundația Vodafone România: 11.329 euro

Alți parteneri implicați

Fundația Real Madrid, Primăria Sector 3 București prin DGASPC Sector 3, ProTV și Prima TV prin campania SMS, Kanal D, SC Electro Total System SRL

Go to Top