Sezonul 2016-20172017-10-11T18:21:44+03:00

Sezonul 2016-2017

Școala Socială de Fotbal – Sezonul 2016-2017

FDP – Protagoniști în educație în parteneriat cu Fundația Real Madrid, Primăria Sectorului 3 (Direcția de Învățământ Sector 3 și DGASPC Sector 3) și trei școli gimnaziale (Școala Gimnazială Mexic, Școala Gimnazială nr. 55 și Școala Gimnazială nr. 67) a finalizat sezonul 2016 – 2017 al proiectului „Școala Socială Sportivă București”. Acest program de incluziune socială și educațională a avut ca beneficiari 46 de copii aflați în risc de abandon școlar, iar în implementarea sa a fost folosită metodologia de lucru a Fundației Real Madrid. Aceasta are la bază următoarele valori: egalitate, autonomie, spirit de echipă, motivație, stimă de sine, egalitate, sănătate și respect.

Parteneri de proiect

Asociatia FDP – Protagonişti în educaţie este responsabilă de managementul proiectului, de mobilizarea resurselor, vizibilitatea în mass-media, coordonarea activităţilor educative din cadrul şcolii, constând în consiliere pentru părinţi şi elevi şi activităţi extracurriculare educative precum evenimente de socializare. Împreună cu conducerea şcolilor implicate, selectează grupul de elevi, beneficiari ai proiectului. De asemenea, asociația asigură o echipă formată din 2 antrenori care coordonează antrenamentele copiilor, conform metodologiei Fundaţiei Real Madrid.

Fundaţia Real Madrid asigură audit extern, formarea antrenorilor şi supervizează implementarea activităţilor sportive oferind asistenţă metodologică pentru derularea antrenamentelor la un nivel ridicat de calitate.

Primăria Sectorului 3, prin Direcția Învățământ pune la dispoziția proiectului cu titlu gratuit, terenurile de sport din cadrul unităților de învățământ ale sectorului 3.

Școlile gimnaziale partenere (Mexic, nr. 55 și nr. 68) facilitează pe toată durata implementării proiectului comunicarea eficientă a cadrelor didactice implicate, cu echipa FDP de implementare a proiectului; pun la dispoziţia echipei FDP spaţiul necesar pentru desfăşurarea activităţilor de consiliere individuală şi de grup, pentru elevi şi părinţi și pentru remediere școlară pe toată durata de implementare a proiectului; pun la dispoziţia membrilor echipei FDP date privind situaţia şcolară a elevilor, în vederea realizării obiectivelor din proiect.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 3 asigură bugetul serviciilor furnizate precum: transportul copiilor de la şcolile de unde provin către sălile de antrenament şi retur, gustare în fiecare zi de antrenament și echipamentul sportiv adecvat.

Copiii au fost împărţiţi pe două grupe de vârstă: grupa mică (clasele I – IV) și grupa mare (clasele V – VIII). Pe lângă latura sportivă, proiectul Şcolii Sociale Sportive Real Madrid a avut şi alte abordări şi activităţi în sprijinul copiilor şi al familiilor acestora: laboratoare de meditații (activități de tipul școală după școală), consiliere psihologică pentru copii și părinți, monitorizarea progresului şcolar al copiilor și vizite educaționale.

Derularea antrenamentelor în cadrul proiectului au fost realizate de către cei doi antrenori formați în metodologia Fundației Real Madrid (Pitila Ion si Preda Cristian Eugen) care au lucrat colaborat cu FDP – Protagonisti in educatie si sezoanele anterioare (2013 – 2014, 2014 – 2015, 2015-2016).

În sezonul 2016 – 2017 s-au efectuat 55 de antrenamente, cu durata de 1 ora si 30 minute fiecare sesiune. Antrenamentele au fost suspendate pe parcursul vacantelor școlare.

Consilierea copiilor

Sub forma de grup, dar si sub forma de sesiuni individuale, aceasta activitate a fost realizata in vederea conștientizării importantei educației și cu scopul de a creste motivația pentru școală. Suplimentar anumite sesiuni de consiliere au vizat aspecte necesare unei vieți mai bune, respectiv dezvoltarea comportamentelor aferente celor șapte valori care stau la baza metodologiei de lucru a Fundației Real Madrid.

Consilierea părinților

Realizata sub aceeași forma ca și consilierea copiilor, lucrul cu părinții a avut aceleași obiective, respectiv conștientizarea importantei educației si dezvoltarea comportamentelor aferente celor șapte valori care stau la baza metodologiei de lucru a Fundației Real Madrid.

Progresul șccolar al copiilor

Consilierul a efectuat periodic vizite in școli pentru a discuta cu cadrele didactice și directorii de școli despre situația școlară și progresul copiilor. La finalul sezonului coordonatorul de proiect a solicitat școlilor partenere rezultatele finale ale copiilor din cadrul proiectului. Nu a existat niciun abandon școlar, însă au fost luate in evidență situațiile de corijență, pentru a fi monitorizate pe perioada vacanței de vară.

Laboratorul de meditații („școală după școală”)

Laboratorul de meditații reprezintă o activitate de tipul școală după școală , în cadrul căruia au putut participa copiii (de clasele I – IV) care au avut nevoie de suport educațional, care, împreună cu voluntari (elevi/e de clasa a XI-a la trei licee de prestigiu din București, Colegiul National Sfântul Sava, respectiv Colegiul National Gheorghe Lazar, Colegiul National Spiru Haret) au putut face temele și au discutat acele aspecte din materia de școală unde întâmpină probleme.

 Școala Socială de Fotbal – Sezonul 2016-2017

Participare competiție sportivă (în calitate de participanți)

Fundația Real Madrid a organizat în perioada 26 – 28 iunie 2017 a patra ediție a competiției Copa Alma. Pentru a treia oara consecutiv, fundația marelui club spaniol a invitat echipa Scolii Sociale de la București, alături de alte 9 echipe din Spania, Portugalia, Rusia, Maroc si Ungaria. Astfel 12 dintre cei 46 de copii care fac parte din proiectul implementat in București au participat în capitala Portugaliei, Lisabona, la competiția Copa Alma.

Echipa României a primit Cupa COMPAÑERISMO (Prieteniei), fiecare echipa participantă obținând câte o cupa asociată unei valori, aferentă comportamentelor de care au dat dovadă copiii, pe toata durata competiției. Costurile de cazare, masă și transport au fost acoperite de către organizatori, contribuția participanților fiind reprezentată de costurile necesare cu realizarea documentelor pentru plecarea copiilor din țară.

Copiii au trăit o experiență de neuitat, au fost foarte bucuroși să cunoască și să interacționeze cu copii din alte țări, au vizitat Lisabona și au avut parte de relaxare la plajă. Intr-o atmosferă de prietenie, fair play și respect reciproc, copiii s-au bucurat de plăcerea de a juca fotbal.

Participare competiție sportivă (în calitate de spectatori)

În data de 11 noiembrie 2016 a fost disputat meciul Romania – Polonia pe Arena Națională, București. Cu această ocazie Federația Romană de Fotbal a oferit 20 de bilete gratuite pentru copiii din cadrul proiectului si pentru adulții însoțitori.

Spectatori la antrenamentul echipei naționale

În data de 03 octombrie 2016 echipa națională a României a invitat 300 de copii (de la mai multe cluburi de sport) să fie prezenți (spectatori) la primul antrenament oficial din sezon, iar la finalul antrenamentului, copiii au putut lua autografe de la jucători.

 Școala Socială de Fotbal – Sezonul 2016-2017

Campionatul Cargill

În cadrul acestui eveniment, în data de 10 octombrie 2016, copiii au jucat fotbal în echipe mixte cu adulți, angajați Cargill, sub forma unui campionat. 19 persoane din mai multe țări, angajați ai Cargill, au fost prezenți în Romania pentru formare internă. Cu această ocazie au participat la un eveniment în care au avut ocazia să joace fotbal cu copiii scolii sociale sportive. În urma acestui eveniment, s-a format o relație strânsă între Asociația FDP și compania Cargill.

 Școala Socială de Fotbal – Sezonul 2016-2017

Campionatul RBLS (ed. I) – Invitat special BELODEDICI

Evenimentul a fost organizat în data de 16 noiembrie 2016 de către FDP în parteneriat cu liderii de afaceri din Romania. Fundația Romanian Business Leaders (RBLS) este o comunitate de antreprenori, manageri si profesioniști din diferite domenii. În cadrul acestui eveniment, copiii au jucat fotbal in echipe mixte cu adulți, sub forma unui campionat. O echipă a avut onoarea de a-l avea coechipier pe invitatul special (Miodrag Belodedici).

Ziua internațională a prieteniei și a fotbalului

Federația Română de Fotbal a invitat Școala Socială Sportivă în data de 25.04.2017 să joace un meci de fotbal cu ocazia zilei internaționale a prieteniei și a fotbalului. Copiii au fost așteptați la Școala Gimnaziala nr. 55 de autobuzul echipei naționale de fotbal a României. Copiii Școlii Sociale Sportive au jucat fotbal împreună cu un copil din echipa națională a copiilor. La sfârșit, au servit fructe și prăjituri.

Activități educaționale

DECORAȚII CRĂCIUN
Copiii au realizat în luna noiembrie decorațiuni de Crăciun din materiale reciclate. Aceste produse au fost ulterior comercializate în cadrul Unicredit Bank la un târg special de Crăciun.

MARTIȘOR
Copiii au realizat în luna februarie mărțișoare din materiale reciclate și prin tehnica quilling. Aceste produse au fost ulterior comercializate în cadrul sediului central al companiei Cargill la un târg special de la Mărțișor.

DECORATII PASCALE
În luna martie copiii au realizat decorațiuni pentru masa de Paște, din diferite materiale, cu ajutorul a doua doamne voluntare, decoratori florari. Aceste produse au fost ulterior comercializate in cadrul Unicredit Bank la un târg organizat special pentru sărbătoarea de Paște.

Școala Socială de Fotbal – Sezonul 2016-2017

Vizita fundației Real Madrid în România

Doamna Leticia Olavarria (ofițer proiecte Europa) a asistat la toate activitățile sociale (educaționale și sportive) la care au participat copiii in zilele de luni si marți (27, 28 martie 2017). Evenimentul principal l-a reprezentat antrenamentul oficial desfășurat cu copiii din clasele I-IV, antrenament care a fost gazduit luni după-amiază (17:00 – 18:30) în cadrul salii de sport din Școala Gimnaziala nr. 55. Cu această ocazie au fost invitați directorul scolii gazda, domnul Botea Vasile, împreuna cu doamna Carmen Duca, Director Direcţia Programe, Proiecte si Comunicare si doamna Roxana Spulber, Consilier Asistent, Serviciul Strategii, Programe si Proiecte, din cadrul DGASPC Sector 3.

Echipa proiectului

  • Dorin Mihail Agapie – coordonator proiect & consilier
  • Ion Pițilă & Cristian Eugen Preda – antrenori
  • Ania Nedelcu & Cristian Crețu – Fundrasing & PR
  • VOLUNTARI – Anca Ungureanu; Catalina Mincu; Radu Dedu; Dragos Delcea; Teodora Dumbravă; Mădălina Dumitrescu; Irina Ana Maria Enache; Marta Iorgulescu; Toma-Ștefan Neacșu; Mihail-Elian Nenea; Isabela-Maria Rădulescu; Ioana Roceanu
Go to Top