Sezonul 2017-20182019-12-17T12:20:34+02:00

Sezonul 2017-2018

Școala Socială Sportivă 2017 - 2018

Asociatia FDP – Protagonisti in Educatie in parteneriat cu Fundatia Real Madrid (Spania), Primaria Sectorului 3 (Directia Invatamant si DGASPC Sector 3), Scoala Gimnaziala nr.55, Scoala Gimnaziala nr.67, Scoala Gimnaziala Mexic (Sector 3), DGASPC Sector 6 si Scoala Gimnaziala nr. 153 (Sector 6) a finalizat sezonul 2017-2018 a proiectului “Scoala Sociala Sportiva”.

Programul de incluziune sociala si educationala este implementat in Bucuresti, si a avut ca beneficiari 65 de copii aflati in risc de abandon scolar.
In implementarea sa a fost folosita metodologia de lucru a Fundatiei Real Madrid, fiind promovate 7 valori: egalitate, autonomie, spirit de echipa, motivatie, stima de sine, sanatate si respect.

Parteneri de proiect

Asociatia FDP – Protagonişti în educaţie este responsabilă de managementul proiectului, de mobilizarea resurselor, vizibilitatea în mass-media, coordonarea activităţilor educative din cadrul şcolii, constând în consiliere pentru părinţi şi elevi şi activităţi extracurriculare educative precum evenimente de socializare. Împreună cu conducerea şcolilor implicate, selectează grupul de elevi, beneficiari ai proiectului. De asemenea, asociația asigură o echipă formată din 3 antrenori care coordonează antrenamentele copiilor, conform metodologiei Fundaţiei Real Madrid.

Fundaţia Real Madrid asigură audit extern, formarea antrenorilor şi supervizează implementarea activităţilor sportive oferind asistenţă metodologică pentru derularea antrenamentelor la un nivel ridicat de calitate.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 3 asigură bugetul serviciilor furnizate precum: transportul copiilor de la şcolile de unde provin către sălile de antrenament şi retur, gustare în fiecare zi de antrenament și echipamentul sportiv adecvat.
Impreuna cu Directia de Invatamant Sector 3 au identificat si au pus la dispozitie doua sali de sport: sala de sport a Scolii gimnaziale nr. 116 Bucuresti si sala de sport a Scolii gimnaziale Mexic, Bucuresti.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 impreuna cu Scoala Gimnaziala nr. 153 au pus la dispozitie sala de sport unde se desfasoara antrenamentele.

Elevii selectati din sectorul 3 au fost impartiti in 2 grupe, in functie de varsta si de programul scolar, iar in sectorul 6 a fost formata o grupa.

Școlile gimnaziale partenere (Mexic, nr. 55, nr. 67, nr.116) facilitează pe toată durata implementării proiectului comunicarea eficientă a cadrelor didactice implicate, cu echipa FDP de implementare a proiectului; pun la dispoziţia echipei FDP spaţiul necesar pentru desfăşurarea activităţilor de consiliere individuală şi de grup, pentru elevi şi părinţi și pentru remediere școlară, pun la dispoziţia membrilor echipei FDP date privind situaţia şcolară a elevilor, în vederea realizării obiectivelor din proiect.

Antrenamentele sportive (fotbal) din cadrul proiectului au fost realizate de catre trei antrenori. Doi dintre acestia (Pitila Ion si Preda Cristian Eugen) au colaborat cu FDP – Protagonisti in educatie din sezoanele anterioare (2013 – 2014, 2014 – 2015, 2015-2016, 2016-2017). In sezonul 2017-2018 s-a inceput colaborarea cu domnul antrenor Vladescu Daniel pentru suplimentarea programului de antrenamente in sectorul 6.

In sezonul 2017 – 2018 s-au efectuat 120 de antrenamente (72 in sector 3 si 48 in
sector 6). Antrenamentele au fost suspendate pe parcursul vacantelor scolare.

Consilierea copiilor

Sub forma de grup, dar si sub forma de sesiuni individuale, aceasta activitate a fost realizata in vederea constientizarii importantei educatiei, cu scopul de a creste motivatia pentru scoala.

Suplimentar, anumite sesiuni de consiliere au vizat aspecte necesare unei vieti mai bune, respectiv dezvoltarea comportamentelor aferente celor sapte valori care stau la baza metodologiei de lucru a Fundatiei Real Madrid.

Consilierea părinților

Realizata sub aceeasi forma ca si consilierea copiilor, lucrul cu parintii a avut aceleasi
obiective, respectiv constientizarea importantei educatiei si dezvoltarea comportamentelor aferente celor sapte valori care stau la baza metodologiei de lucru a Fundatiei Real Madrid.

Progresul șccolar al copiilor

Consilierul a efectuat periodic vizite in școli pentru a discuta cu cadrele didactice și directorii de școli despre situația școlară și progresul copiilor. La finalul sezonului coordonatorul de proiect a solicitat școlilor partenere rezultatele finale ale copiilor din cadrul proiectului. Nu a existat niciun abandon școlar, însă au fost luate in evidență situațiile de corijență, pentru a fi monitorizate pe perioada vacanței de vară.

Servicii Medicale

Peste 14 copii din sectorul 3 au beneficiat de interventii stomatologice gratuite oferite de Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila prin intermediul DGASPC Sector 3.

Progresul școlar al copiilor

Consilierul a efectuat periodic vizite in scoli pentru a discuta cu cadrele didactice si directorii de scoli despre situatia scolara si progresul copiilor. La finalul semestrelor anului scolar coordonatorul de proiect a solicitat scolilor partenere rezultatele copiilor din cadrul proiectului.

Nu a existat nici un abandon scolar, insa a fost luat in evidenta cazul unui copil care a fost declarat repetent, urmand a fi monitorizat si pe perioada vacantei scolare.

Atelierul de meditații

Atelierul de meditatii reprezinta o activitate de tipul after-school, in cadrul caruia au putut participa saptamanal, copiii de clasele V-VII, din sector 3, care au avut nevoie de suport educational.

Impreuna cu 9 voluntari (elevi de liceu, studenti si persoane angajate) au primit ajutor in efectuarea temelor.

 

Atelierul de limba engleză

Cu o frecventa saptamanala in acest sezon s-a derulat atelierul de limba engleza la care au putut participa copiii din sectorul 3 care aveau (conform programului scolar) disponibilitate de timp liber in fiecare joi dimineata. Atelierul de limba engleza a fost sustinut cu ajutorul unui voluntar, Ball Viviana, fosta profesoara, actualmente antreprenoare.

Vizită la Casa Experimentelor

A avut loc o vizita la centrul stiintific non-profit din România care ofera oportunitatea de invatare extrascolara intr-un mediu informal. Copii s-au putut „juca” cu o grupare de exponate stiintifice instalate permanent, realizate in scopul de a invata despre stiinta.

Vizită Planetariu – Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” – Prezentarea „Călătorie prin Univers”

Dupa un tur al cerului vizibil de pe Terra, copiii s-au „ridicat” de pe suprafata planetei si au zburat catre Luna. Calatoria s-a continuat printre planete si satelitii lor, pana la marginea sistemului solar. S-au vizitat stelele, galaxia noastra precum si Universul cunoscut pana acum.

Prezentarea „Câte stele sunt pe cer”

 Cerul este plin de stele, aproximativ 6500 fiind vizibile dintr-un loc oarecare, de-a lungul anului pana in prezent, cate se pot vedea prin marile telescoape, dar si ce alte tipuri de obiecte se gasesc in Univers.

Atelier Energii Regenerabile – Centrul Educațional EEMATICO

In cadrul atelierului, copiii au descoperit capacitatile resurselor naturale, precum vantul, soarele si apa, de a produce energie nepoluanta. Imediat dupa, au testat o eoliana, un panou fotovoltaic si o roata hidraulica pentru a invata cum se produce energia regenerabila in realitate. La finalul atelierului copiii au fost provocati sa bricoleze o jucarie pe care au primit-o cadou, adica o masina propulsata cu ajutorul vantului.

 

Călătorie cu nava spațială GREEN BEE

Calatoria in spatiu cu nava Green Bee a reprezentat ocazia perfecta pentru explicarea si fixarea notiunilor de ecologie prin intermediul jocului si a activitatilor interactive.

Alaturi de Capitanul Raxo si Secundul Noni One, copiii au aflat informatii esentiale despre atmosfera, aer, poluare, apa, hrana, energie si deseuri. In timpul misiunii copiii au avut de indeplinit sarcini exacte si au luat parte activ in incercarea de a salva planeta gasind solutii pentru a depasii provocarile cu care se confrunta.

Cursuri de dans

In data de 3 iunie a avut loc prima lectie de dans la Scoala de Dans La Pasion Del Baile, alaturi de instructorii Miguel Melgar, Emilia Melgar Navarro si Ioana Stanciu. Teleperformance Romania a oferit serviciul de transport, iar Salsa 6 Summer Club ne-a oferit spatiul pentru repetitii.

In data de 27 iunie, alaturi de coregraful Adrian Perian din cadrul DGASPC S6 am invatat sa dansam pe ritmuri populare, pregatindu-ne astfel pentru evenimentul Copa Alma.

Participare competiție sportivă (în calitate de participanți)

Fundația Real Madrid a organizat în perioada 1 – 5 iunie 2018 a cincea ediție a competiției Copa Alma. Pentru a patra oara consecutiv, fundația marelui club spaniol a invitat echipa Scolii Sociale de la București, alături de alte 9 echipe din Spania, Portugalia, Rusia, Maroc si Ungaria. Astfel, 12 dintre cei 65 de copii care fac parte din proiectul implementat in București au participat în capitala Portugaliei, Lisabona, la competiția Copa Alma.

Dupa incheierea activitatilor sportive, echipa României a primit a primit trofeul #stimadesine, fiecare echipa participantă obținând câte o cupa asociată unei valori, aferentă comportamentelor de care au dat dovadă copiii, pe toata durata competiției. Costurile de cazare, masă și transport au fost acoperite de către organizatori, contribuția participanților fiind reprezentată de costurile necesare cu realizarea documentelor pentru plecarea copiilor din țară.

Copiii au trăit o experiență de neuitat, iar adultii au privit cu respect comportamentul acestora si i-au incurajat. In sectiunea „Copa Alma Got Talent” copiii s-au imbracat in ii traditionale romanesti si, spre admiratia tuturor, au dansat o hora.

Pentru micii fotbalisti, interactiunea cu colegii lor din alte tari a fost benefica. Au mers impreuna la petrecerea de ramas bun, au vizitat Lisabona și au avut parte de relaxare la plajă, au schimbat adrese de facebook si numere de whatsapp. Intr-o atmosferă de prietenie, fair play și respect reciproc, copiii s-au bucurat de plăcerea de a juca fotbal.

[/fusion_gallery]

Participare competiție sportivă (în calitate de spectatori)

Spectatori Finala Cupei Romaniei

Federatia Romana de Fotbal a oferit invitatii pentru 12 copii din sectorul 6 si 7 copii din sectorul 3 la Finala Cupei Romaniei (CS „U” Craiova – FC Hermannstadt) pe Arena Nationala, astfel avand posibilitatea sa fim alaturi cu peste 30000 de spectatori si sa traim momente de bucurie pe cel mai mare stadion din Romania.

[/fusion_gallery]

Competiția #Respect

Cu ajutorul Federatiei Romane de Fotbal am organizat competitia #Respect in cadrul careia am jucat fotbal. Au fost formate 4 echipe compuse din 42 de copii, din clasele I-IV, din ambele sectoare (3 si 6). Clasamentul final a pus accent si pe comportamentul de pe teren, nu doar pe rezultatul meciurilor. Federatia Romana de Fotbal ne-a furnizat transport, apa, gustari, asistenta medicala si cadouri pentru copii (medalii &tricouri).

Competiția Teleperformance

Copiii cei mari (clasele V-VIII) din sectorul 3 au jucat fotbal, in echipe mixte, cu adulti, angajati Teleperformance, sub forma unui campionat. Clasamentul final a fost realizat luand in considerare atat rezultatele de pe terenul de joc, cat si punctajele oferite de copii, in mod reciproc, pentru respectarea valorilor Fundatiei Real Madrid, prin comportamentul manifestat. La final, copiii au primit medalii, tricouri si mingii din partea invitatilor.

Competiția Vodafone

Evenimentul a fost organizat in parteneriat cu Fundatia Vodafone Romania. Competitia a avut loc in sectorul 6, sub forma unui campionat cu rezultatul final compus din scorul de pe teren si punctajele oferite reciproc de catre copii pentru respectarea valorilor FRM. La final, copiii au primit medalii din partea angajatilor Vodafone.

Vizită la Fundația Real Madrid (5-9 aprilie 2018, Spania)

Copiii au vizitat orasul Madrid, impreuna cu un ghid local, au vazut si au inteles istoria unor locuri si a unor cladiri reprezentative madrilenilor, respectiv Plaza de Toros de Las Ventas, Plaza Mayor, Parque de El Retiro si Palatul Regal.

Vizita la Naval Museum a fost o alta ocazie de a cunoaste multe lucruri din istoria Spaniei.

Sediul Microsoft – Global Sports Innovation Center (din Madrid) a gazduit cursul de programare „Hour of Code Minecraft” adresat copiilor unde acestia au putut ulterior testa console, jocuri și tehnologia VR.

[/fusion_gallery]

Deplasarea in orasul Toledo a fost o experienta unica, copiii au constientizat felul in care locuitorii isi conserva si ingrijesc cladirile pentru a ramane neschimbate.

Incantarea copiilor a sporit in urma vizitarii stadionului Santiago Bernabéu (stadionul are o istorie foarte interesanta avand un palmares bogat de cupe si campionate castigate).Tot aici,a avut loc un meci amical – Scoala Sociala Sportiva Bucuresti vs. Majadahonda (o scoala sportiva similara).

Un moment special pentru micii fotbalisti a fost faptul ca au participat in calitate de spectatori la meciul Real Madrid C.F. – Atlético de Madrid. Protagonistii celor doua mari echipe au oferit un spectacol de exceptie, intarindu-le ideea ca fotbalul este un sport frumos si ca suporterii pot pleca acasa fara a avea dispute.

Antrenamentul efectuat la Academia Real Madrid le-a oferit ocazia sa participe la un antrenament specific Scolilor Sociale Sportive din Spania si le-a intarit motivatia de a face sport pentru mentinerea unui stil de viata sanatos.

[/fusion_gallery]

Sesiunea de formare organizată de Fundația Real Madrid

Fundatia Real Madrid a organizat in perioada 22-25 noiembrie 2017 sesiunea de formare INTERNATIONAL FOOTBALL AND VALUES TRAINING adresata antrenorilor Scolilor Sociale Sportive.

Echipa Romaniei (2 antrenori si coordonatorul de proiect) a fost invitata alaturi de alti 9 antrenori din Palestina, Jamaica si Trinidad si Tobago, in Ciudad Real Madrid (Spania) sa participe la acest curs.

[/fusion_gallery]

Antrenorii au discutat metodologia FRM din punct de vedere teoretic si apoi au pus in practica strategiile necesare pentru atingerea obiectivelor programului, instrumentele de lucru, continuturile educationale, transmiterea si sedimentarea valorilor, toate acestea prin intermediul fotbalului, alaturi de copiii inclusi in proiectele derulate in Madrid, Spania.

Buget total

70553,28 Euro

Sponsori privați – 10886.22 euro (Johnson & Johnson, Asociatia IWA)

Autoritati publice – DGASPC sector 3, Primaria sector 3, Directia invatamant sector 3 si DGASPC sector 6: 21849,93 Euro

Alți parteneri implicați

Fundația Real Madrid, Prima TV prin campania SMS si Kanal D.

Echipa proiectului

 

  • Dorin Mihail Agapie – Coordonator proiect & consilier;
  • Iulia Nicolae (Biton) – Asistent social;
  • Adi Duica – Manager financiar.
  • Ion Pitila Cristian, Cristian Eugen Preda, Daniel Vlădescu – Antrenori;
  • Ania Nedelcu (Sem I), Diana Marita (Sem II) – Fundrasing & PR;
  • Voluntari – Băhnăreanu Sabrina-Andreea, Ball Viviana Teodora, Ciolan Ana – Viorica, Comșa Bogdan Gabriel, Florescu Oana Mihaela, Frățilă Denisa-Mihaela, Palade Roxana Cristina, Paulet Cristina, Șerban Anișoara, Untaru Maria.
Go to Top