SUNTEM CU TOȚII ÎN ACEEAȘI BARCĂ!

2020-04-24T10:36:24+03:00miercuri, 22 aprilie, 2020|

Stimată doamnă ministru,

Mă numesc Simona Carobene și sunt directorul unei asociații (Asociația FDP-Protagoniști în educație) care este prezentă în România din anul 1996. De când a început situația de urgență determinată de pandemia Covid 19, împreună cu colegii mei, într-un timp foarte scurt, ne-am mobilizat pentru a schimba toate activitățile noastre în favoarea persoanelor vulnerabile. Nu doresc să intru în detalii, ce am făcut, cum am făcut, cu siguranță ar fi putut să fie și mai mult sau mai bine. Dorința noastră este să rămânem fideli misiunii asociației noastre, adică să încercăm cu toate limitele pe care le avem să împărtășim nevoile persoanelor pe care le întâlnim.

Pentru a face acest lucru metoda este simplă. Ne miscăm. Observăm ce se întâmplă în realitate și învățăm cu aceeași curiozitate și dorință de a lucra în continuare pentru binele comun.

Această pandemie ne-a arătat că suntem fragili, cu toții. Această realitate ne obligă să ne privim mai mult în profunzime și să ne întrebăm ce sens are viața noastră? Poate că ne este și frică. Poate că avem prieteni sau rude bolnave. Suntem toți oameni și nu putem să controlăm destinul nostru…Dar întrebările noastre sunt importante, nu vrem să le ascundem căutând un vinovat undeva. Și noi? Noi avem o speranță? Oare ce poate să ne ajute?

Eu cred că mai ales, în această perioadă trebuie să învățăm lucruri pozitive unii de la alții. Să observăm, să căutăm experiențe frumoase. Exemple umane, simple, și mai complexe profesional… să încercăm să descoperim unde este binele, cine operează pentru un bine?

Eu așa fac în fiecare dimineață. Caut martori pentru că mi se pare evident că în acest moment multe persoane ne oferă exemple pozitive, și dacă suntem cu toții în aceeași barcă în timpul furtunii (cum ne-a spus Papa Francisc) este posibil să descoperim o creativitate nouă, creativitatea iubirii.

Asociația mea nu este singura, sunt multe altele în România, în Italia, în Spania… peste tot. Peste tot sunt oameni care nu se plâng, nu dau vina pe alții, dar se mișcă pentru că sunt siguri că există un BINE. Așa se poate construi. Așa se poate reconstrui.

Un prieten drag, un preot, responsabil al Mișcării Comunione e Liberazione, a publicat în aceste zile o carte care este deja tradusă și în limba română. Se numește Retrezirea Umanului. Este un punct de sprijin pentru reflecția tuturor.

Mi-ar plăcea foarte mult dacă am putea să ne întâlnim o data, bineînțeles virtual, alături de colegii mei, pentru a discuta împreună cu dumneavoastră.

Cu stimă,

Simona Carobene

Bucuresti, 22 aprilie 2020

Go to Top