Un mic dejun gustos, etic și sănătos la Betleem!

2017-11-17T15:11:09+02:00joi, 23 februarie, 2017|

De câteva luni, o bucătărie bine dotată și primitoare din Betleem oferă oportunitatea de a servi un mic dejun gustos și cu savoare etică!
În cadrul proiectului ”Romania-Palestina, un pod pentru viitorul tinerilor cu dizabilități” finanțat de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) prin programul României de cooperare pentru dezvoltare (RoAid) și implementat cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) – Centrul Regional pentru Europa și Asia Centrală, 8 tineri cu dizabilități și dificultăți de învățare din Teritoriile Palestiniene au posibilitatea să participe la cursul de bucătar sub îndrumarea unor experți în domeniu: un chef și un asistent.
Proiectul este derulat în perioada septembrie 2016-Iunie 2017, în parteneriat cu Fundația AVSI și Centrul de Reabilitare Lifegate din Betleem.

In Centrul Lifegate, instituția care realizează formarea elevilor și le oferă acestora și alte servicii de sprijin într-o abordare integrată, elevii înscriși la cursul de bucătar pregătesc variate feluri de mâncare pentru micul dejun pentru elevii centrului cât și pentru vizitatori externi, utilizând numai ingrediente de calitate.
După ce au urmat pas cu pas instrucțiunile pentru pregătirea mesei oferite pas cu pas de instructorii cursului, se bucură de rezultatul final al muncii lor zâmbind larg clienților când le servesc masa.
Veronica, care lucreaza în cadrul AVSI Palestina și a vizitat centrul săptămâna trecută, a încercat sandwich-ul cu pui cu garnitură de salată arăbească și un fresh de portocale făcut în casă, pe care le recomandă oricui are ocazia să treacă pragul LifeGate.

Momentul micului dejun este unul de bucurie pentru toată lumea care participă: profesori și elevi care fac o pauză între ore și se strang în frumoasa și plină de culoare cantina, cât și pentru vizitatorii să împărtășească câteva momente cu aceștia. În-afara meselor, locația este decorată cu produse realizate de tineri în cadrul diferitelor ateliere, care fac locul intim iar tinerii simt că le aparține.
Având în vedere scopul proiectului de a contribui la incluziunea socială sustenabilă a tinerilor cu dizabilități, alți 23 tineri cu dizabilități sunt înscriși și participă la formarea practică în cadrul mai multor ateliere din cadrul Centrului LifeGate: tâmplărie, ceramică, tricotaje, brodare, croitorie, reparații încălțăminte, spălătorie, fierărie.

Părinții elevilor sunt implicați și ei în program, prin întâlniri periodice și vizite la domiciliu, cu scopul ca ei să poată susține parcursul tinerilor de a-și dezvolta abilitățile, în găsirea unui loc de muncă, fie el în sistem protejat sau pe piața muncii, sau chiar de deschidere a unei mici afaceri în regim independent.