Ziua Săracilor, 18 noiembrie 2018

2018-11-16T16:46:58+02:00vineri, 16 noiembrie, 2018|

Pe 13 noiembrie 2016, la predica Jubileului dedicat persoanelor marginalizate social, Papa Francisc, lăsând de-o parte textul pregătit a spus: „Să cerem harul de a nu închide ochii în fața luiDumnezeu care ne privește și în fața aproapelui care ne interpelează… mai ales spre fratele uitat și exclus, spre «Lazăr» care zace în fața ușii noastre. Acolo se îndreaptă lupa Bisericii… În lumina acestor reflecții, aș vrea ca astăzi să fie «Ziua Săracilor»”. Apoi, în scrisoarea „Misericordia et misera”, Pontiful a fixat această celebrare pentru toată Biserica Catolică, în duminica a XXXIII-a din timpul de peste an, conform calendarului latin. Anul acesta, acea duminică, și deci Ziua Săracului, este pe 18 noiembrie.

În mesajul adresat special pentru a II-a Zi Mondială a Săracilor, Papa Francisc sublinia:

“Fiecare creștin și fiecare comunitate sunt chemați să fie instrumente ale lui Dumnezeu pentru eliberarea și promovarea săracilor, în așa fel încât ei să se poată integra pe deplin în societate; asta presupune ca să fim docili și atenți și să ascultăm strigătul săracului și să-l ajutăm” (Exortația apostolică Evangelii gaudium,187).

Fiind a II-a celebrare a ZILEI SĂRACULUI, FDP – Protagoniști în educație vă invită să vă alăturați inițiativei și astfel, prin gesturi concrete să popularizăm această zi și să ne implicăm în răspândirea ei.  Propunem câteva acțiuni concrete care se pot realiza atât individual cât și împreună cu comunitățile din care facem parte precum: să invităm un sărac la prânzul de duminică sau împreună cu comunitatea din care facem parte să oferim o masă caldă pentru cei săraci, să oferim 1% din venitul personal din luna noiembrie către o organizație de caritate precum cele partenere la această inițiativă sau să dăruim din timpul nostru unei organizații care are nevoie de voluntari.

Pe lângă aceste inițiative pot fi propuse și multe altele, însă să nu uităm ceea ce ne spune Papa Francisc în mesajul pentru aceasta zi: “Aș vrea ca și în acest an și în viitor această Zi să fie celebrată sub semnul bucuriei pentru capacitatea regăsită de a fi împreună. A ne ruga împreună în comunitate și a împărtăși masa în ziua de duminică. O experiență care ne duce la prima comunitate creștină, pe care evanghelistul Luca o descrie în toată originalitatea și simplitatea sa: „Ei erau stăruitori în învățătura apostolilor și în comuniunea fraternă, la frângerea pâinii și la rugăciune. […] Toți cei care credeau erau împreună și aveau toate în comun: își vindeau proprietățile și bunurile și le împărțeau tuturor, după cum avea nevoie fiecare” (Fap 2,42.44-45).”

Go to Top